ISKCON történelem - Srila Jayatirtha

Puranjana prabhu mesél néhány igen tanulságos és elgondolkodtató történelmi eseményt Srila Prabhupada eltávozását követő időkről. A videóban Jayatirtha swamiról esik szó, akiből 1978 tavaszától szintén Acarya lett, a másik 10 társával karöltve. Tirthapada nevet vette fel és attól kezdve így nevezték. Jayatirtháról, még mielőtt Angliába került volna, már korábban felröppentek hírek, hogy Jayatirtha nem éppen egy szilárd bhakta, hogy komolyabb nehézségei voltak a szabályok betartásával kapcsolatban.

Mikor Jayatirtha elkezdte a gurusokdást, Puranjana prabhunak kétségei ébredtek fel vele kapcsolatban, hogy mégis, hogyan fogja betölteni a guru szerepet, amikor nem túl fix bhakta hírében járt, de minden esettre a kettejük kapcsolata baráti volt, és a közösség is felnézett Jayatirthara, de voltak bizony, akik ferde szemmel nézték Jayatirtha tevékenységét.

Srila Prabhupadától tudták, hogyha egy képesítetlen személy elfogadja a guru pozíciót, akkor az ilyen személy a tanítványaitól kapott karma terhe miatt garantáltan le fog esni. A kezdő bhakta nem lehet guru. Ezt Srila Prabhupada sokszor elmondta. A tanítványoktól kapott bűnöktől a hamis guru megbetegszik, leesik. A karma bűnei lehúzzák a gurut, de akkor Jayatirtha is erre a sorsra fog jutni, hiszen sok ezer tanítványt fogadott el.

Jayatirtha szegény nem volt tiszta bhakta. Kezdő volt, de diksa-guruként egyre több karmát vett át a tanítványaitól, és sajnos nem lett ennek jó vége. Jayatirtha különféle bűnökbe esett, fegyverkereskedelemben vett részt, és Anglia szerte terjesztette a kábítószereket, drogokat és szexuális bűnöket is elkövetett. Olyan komoly szinten űzte a drogbizniszt, hogy a brit kormány megköszönte Jayatirtha gyilkosának, hogy lefejezte. Bizony ez történt: az egyik tanítványa megelégelte a guru ténykedését és levágta Jayatirtha fejét, amit pedig az ölébe helyezett. A gyilkos tanítvány Jayatirtha irodájából kirontva közölte az ott ácsorgóknak, hogy "A feladatomat teljesítettem".

Srila Prabhupadának igaza volt. Kezdők nem lehetnek guruk. Ha mégis, akkor a bűnök letaszítják: eltorzul a személyiségük, megtörik a négy-szabályt stb.. Jayatirtha bizonyítja ennek a tudománynak a működését.

1936-ban, miután Bhaktisiddhanta Sarasvati Maharaja eltávozott, Ő utána is megindult az acaryák kinevezése, s akkoriban is --csakúgy mint 1977 után is--többnyire kezdő, nem képesített bhaktákból csináltak acaryákat. Aki pedig elindította ezt a hamis acarya kinevezést, azt végül megölték. Srila Prabhupada mesélt erről, hogy Krisna ölte meg őt. Krisna nagyon kegyes volt hozzá, mert így halállal gyorsabban megszabadulhatott a csalás bűnétől. Krisna sokkal kegyesebb volt hozzá, mint másokhoz, például mint Sriddhar Maharajához.

Nem mindenkinek a leesése látványos. Vannak olyanok, akik képesítetlen gurukként működnek, de nagyon betegek lesznek, fizikailag legyengülnek, v. lebénulnak.

Jayatirtha elképesztő dolgokat művel mikor droghatás alatt volt a Manorban. Volt, hogy szimplán lefordult a vyasasanról, a szerencsétlen követők meg azt hitték, hogy spirituális extázisba került. Ilyen a vak követés. A becsapott hívek azt hitték, hogy Jayatirtha egy szent és tiszta bhakta és nem volt szabad kritizálni őt semmi szín alatt. A kevesebbek számára, akiket elnyomtak, nyilvánvaló volt, hogy Jayatirtha egy csaló.

A mai napig is terjesztik ezt a hamis tant, hogy esendő személy is lehet diksa-guru. Sivarama Swami egyik potcastjában elmondja, hogy szerinte vannak olyan uttama-adikhari bhakták, akik akár még komolyabb anartákkal is küzdenek, de már fogadhatnak el tanítványokat.... http://aharekrisnamozgalom.blogspot.com/2017/07/hamis-guru-praramparatol-eltero.html

Jayatirtha bármit csinált, mindig úgy tekintettek rá, mint magára Jézusra, aki a Vaikauntha világból szállt volna alá. Hihetetlen magasra tartották, és ezt a Jayatirtha projektet a Gaudiya Mathos Sriddhar Maharajaék működtették, és ők is találták ki.

Elsőként Sriddhar Maharaja találta ki a GBC-vel, hogy nem baj, ha az acarya drogozik, vagy szexel, s néha ez megesik a guruval is, de attól még szent acarának kell tekinteni. Csak sannyasruhát kell magára vennie és már acarya lehet. Ez az elképzelés a mai nap is hallható.

Srila Prabhupada eltávozása után, átírták a murti imádat szabályait és pl. már Jayatirthának ajánlották fel a bhogát. Több bhakta tudta jól, hogy Krisna ezeket a felajánlásokat nem fogyasztja el. Bhoga-tudatú Hívők Közösségének csúfolták a yátrát. Srila Prabhupada is elmondta, hogy képesítetlen, nem tiszta gurun keresztül történő felajánlást Krisna nem fogadja el.

1977 után bhkaták egy csoportja harcolt és szót emelt az önjelölt acarya rendszere ellen. A megvezetett közösség hihetetlentől feldühödött, s voltak bizony halálos fenyegetések is. A GBC Puranjan prabhunak --aki az egyik ellenálló volt-- pozíciót kínáltak fel, hogy legyen Puranjana Írország guruja, amit persze nem fogadott el, mert tudta, hogy ezzel akarják őt lecsendesíteni. Voltak, akik elfogadták az ajánlatot.

Ami elképesztő az az, hogy Jayatirtháról bebizonyosodott, hogy nem volt 100-as, hogy megőrült, és nem volt tiszta bhakta, de még azután is, miután lefejezték, a közösség tagjai Jayatirthára szentként gondolt. Azt mondták, hogy Jayatirthát Krinsa küldte, hogy felszabadítsa a világot, hogy Jayatirtha Guru volt. Hát sosem volt guru...ez a durva.

Okuljunk az esetből!!! A hamis tanokat ki kell söpörni, és azt is, aki hamis tanokat terjeszt.