ISKCON Guruk: Srila Hamsadutta Maharaja

Folytatjuk a sorozatot a múlt tanulságos eseményeiről.
Az előző részben Jayatirtha swamiról volt szó, s most egy másik "szentről" írnék, aki ma Kaliforniában éldegél, miután tönkretette Srila Prabhupada mozgalmát. Hamsadutta swami jelen pillanatban ritvikként tevékenykedik, és a volt tanítványait biztatja arra, hogy valójában ők Srila Prabhupada tanítványai.

Hamsadutta swamit Srila Prabhupada 1967-ben avatta fel. 1974-ben GBC titkár lett, és 1976-ban vett sannyasát. 1977 július 9.-én tíz másik személlyel együtt őt is kinevezték ritviknek, hogy a továbbiakban Srila Prabhupada nevében avasson fel új bhaktákat.  Srila Prabhupada a következő utasítást adta neki 1977. július 31.-én írt levélben:  

"Most nagyon jó területed van. Szervezd meg a dolgokat ügyesen, ez komoly hírnevet fog jelenteni. Ott senki sem fog zavarni. Építsd fel a területedet, maradj ritvik és cselekedj a nevemben.” 

Sajnos  Hamsadutta Maharaja nem fogadott szót, ismételten (Srila Prabhupada idejében is voltak vele gondok), és 1978 márciusában őt is kijelölték valódi Gurunak, zóna-acaryanak dél-ázsiai országoknak, valamint Észak-Amerikának és ő maga is elkezdte a saját kis bizniszét mint csaló guru.

Az alábbi videóban Puranjana prabhu mesél az akkor Maharajról, akinek fura szokásai között ott szerepelt az is, hogy nagy lelkesedéssel tanulmányozta Hitler és más nagy vezérekről szóló könyveket, mindezt azért, hogy megtudja, hogyan kell erőskezűen irányítani az embereket, hogyan kell az embert befolyásolni, engedelmességre tanítani. Hamsadutta tele volt ambíciókkal.

Hamsadutta odáig is elment, hogy a németországi templomban saját magáról készült képet is felrakta az oltárra, saját kis imádati kőrt épített ki, és már-már guruként tetszelgett. Ezt Srila Prabhupada később leállította. Nagyon motiválva volt, hogy Ő maga is guru pozícióba kerüljön, s úgy kellet rászólni, hogy ezt ne tegye. Srila Prabhupada egyik alkalommal megjegyezte, hogy "Mindenki azért imádkozik, hogy tovább maradjak, de Hamsadutta azért imádkozik, hogy minél hamarabb meghaljak".

Sokaknak már akkor feltűnt, hogy itt valami nem stimmel a vezetőkkel. Miért van a vezetőknek ilyen fajta világias vágyaik? --tették fel magukban a kérdést. Mindegyik nagy vezető tele volt problémákkal, de közben meg tiszta bhaktáknak voltak beállítva. Hogy lehet kinevezni tiszta bhaktának egy olyan személyt, mint mondjuk Harikesát, aki végül ellopta a yatra pénzét és lelécelt az egyik hölgy tanítványával? Ezek a bajok elképesztő rombolást végeztek a mozgalom életében a 80-90''-as évek alatt.

 Ezeknek a személyeknek, mint Hamsadutta, Jayathirta, Bhavananda, Bhagavan, Harikesa, Kirtanananda, mindnek volt valamilyen problémája és tudtak egymásról, tudták, hogy valójában nem képesítettek arra, hogy guruk legyenek, de erősebb volt bennük az, hogy ők is világi személyekként Srila Prabhupada pozíciójába kerüljenek, és kitaláltak az összeesküvést, amivel átvették az irányítást.

Hamsadutta beismerte, hogy 1978-ban a GBC titkos tanácskozásra tartott, ahol megvitatták azt, hogy hogyan legyenek guruk ők maguk is, és hogy ezt az ötletet, hogyan dobhatnák be az ISKCON közösségébe. Felmerültek problémák, hogy mi van akkor, ha lesznek olyanok, akik megkérdőjelezik a guru kinevezést, de elmondták ott, hogy ezzel nem lesz gond, csak el kell kezdeni az avatásokat. Mindent pontosan meg kellet vitatni, hogy nehogy összeomoljon a rendszer a kétkedők hatására.

Aztán újabb problémák jöttek: Hamsadutta Berkleyben lévő farmját és templomát rendőrök lepték el. Az FBI illegális tevékenység nyomaira bukkant, s kiderült, hogy a guru többek között fegyverkereskedéssel is foglalkozott. Hamsaduttát a rendőrök letartóztatták.

Abban az időben a GBC és a guruk folyamatos kapcsolatban voltak a Gaudiya Mathos Sriddhar Maharajával, aki tanácsokkal látta el őket, hogy például mi van olyankor, amikor az acarya börtönbe kerül, vagy drogozik, illegális dolgokat művel, és Sriddhar maharaja megnyugtatta őket, hogy csak folytassák tovább az acarya tevékenységet, tartsák fenn a rendszert, folytatni kell a guruk imádatát. Szóval nem problémáztak rajta Hamsadutta vissza ült a trónra. Sriddhar maharaja koncepciója az volt, hogy magát az intézményt kell fenntartani, működtetni és nem volt baj az, hogy kik működtetik a templomokat. Sriddhar maharaja mindenkit a helyén tartott a problémáik ellenére.

Hamsadutta és Tamala Krisna nagyon jó barátok voltak, mert egymás támogatták, egymást mentették ki a bajokból. Amikor Tamala Krisnát kirakták a guruk köréből Hamsadutta is vele ment egy csoportot alkotva és attól kezdve mindegy együtt lógtak. Volt egy találkozó, amin Tamalék megvitatták, hogy valójában Srila Prabhupada sosem jelölt ki gurukat, és hogy az elmúlt évek során a kitalált rendszerükkel nagy kárt tettek a mozgalomban. Tamala kibukott, hogy kirakták a guruk köréből és azzal fenyegette meg a másik guru csapatot, hogy mindent elfog mondani a közösségnek, beárulja őket, mert igazából senki sem  sem lehetne guru, meg hogy az egész rendszer egy mítoszon alapul. Ez nagy fenyegetést jelentett a részükről és végül Hamsaduttáékat visszavették a guru csapatba.

A lényeg, hogy a csapat, a guruk totálisan megkérdőjelezhető alakok voltak, de minden áron fenn akarták tartani a rendszert, s mindent elkövettek azért, hogy az ISKCON egyben maradjon a kriminális ügyek hátán.

Puranjana prabut, --aki a felvételen halható-- meglátogatta Hamsadutta és felkérte a farmjának a vezetésére, mert ő már nem bírja, és úgy érzi a halálán van , mert rengeteget alszik, gyógyszerezi magát, iszik, depressziós. Hamsadutta kérte Puranjant, hogy segítsen Srila Prabhupadot visszaállítani az ISKCON egyetlen acarya pozíciójába.

Puranjana aztán végül elment Berklybe és ott elkezdte oktatni az ott lévő Hamsadutta követőit arra, hogy Srila Prabhupada az egyedül acarya, hogy Ő a szabadító, hogy Őt kell imádni és így tovább, de aztán Hamsadutta megörült és mindent összezavart a bahkták fejében. Hamsaduttát aztán ismét letartóztatták illegális fegyverbirtoklásért és fegyverhasználatért (nyilvánosan lövöldözött a ház falára, mindezt ittas állapotban), amiért egy átlag embert lecsuknának, de Hamsadutta hatalmas összegeket költött a legjobb ügyvédekre, akik végül kimentették őt a bajból. Több százezer dollárt költött a templom az ügyvédekre, míg végül a templom pénztára teljesen kiürült.

Mindezeket a szörnyű dolgokra a GBC semmit nem reagált, nem állították le Hamsaduttat sem, csak hagyták had csinálja mindenki, amit szeretne. Mindegy volt az, ha erkölcstelen, botrányos, kriminális ügybe keveredik a vezetés. Most sincs másképpen a helyzet....

Sokan, mint Satsvarup is drogoztak. Tamalék is szedték a kodeint, amit a szexuális elfolyástokra alkalmaztak, és ezek voltak a 80'-as évek nagy tanítói, gurui, akik végül létrehozták a ma is működő sok-guru rendszert, s kitalálták, hogy a gurut meg lehet szavazni, mint a keresztényeknél a pápát. Meg kell érteni mindenkinek végre, hogy az, ami ma működik az ISKCON-ban, az ennek a korszaknak a terméke.

Hamsaduttat egyszer a repülőgépen el kapták kábítószer birtoklásért. Ismét letartóztatták. A tanítványok úgy magyarázták meg ezt az esetet...ez nagyon érdekes dolog, hogy "a mi szeretett gurunkat a gonosz démonok zaklatják és csukják le állandó jelleggel". A követőket nem lehetett megrendíteni, s ők továbbra is Jézusként tekintettek a Gurudévájukra, attól még lehetett egy gengszter.

Másik súlyos eset is volt, hogy Hamsadutta Maharaja megkérte az egyik női tanítványát, hogy váljon el a férjétől és jöjjön ő hozzá feleségül.

A rendőrség akkoriban Hamsadutta szekta krisnás közösséget árgus szemmel figyelte, mert tudták, hogy ezekkel az emberekkel valami nem stimmel.

Hamsadutta szörnyű viselkedése ellenére a Berkly-i farmon egész jól ment a prédikálás, kezdett helyrebillenni a dolgok: eltüntették a Hamsadutta képeket, a vyasasanját és így tovább, és mindenkinek világossá vált, hogy Srila Prabhupada a guru, de Hamsaduttanak ez aztán nem tetszett, hogy őt így félrelökik, és egy nagy bejelentést tett, hogy a Föld bolygón az egyedüli tiszta bhakta az Kirtanananda Maharaja, aki Virginiában trónolt akkoriban, és kérte a közösséget, hogy most mindenkinek New Vrindavanba kell menni szolgálni az ő lótuszlábait. Szóval Hamsadutta --látva a bukását, hogy őt már senki nem imádja-- úgy döntött, hogy elpusztítja a Berkly-i templom közösséget, és valóban a farmot szinte teljesen megszüntették. Hamsadutta totálisan irigykedett Srila Prabhupadra és inkább a káoszt választotta.

Aztán New Vrindavanban Hamsadutta kijelentette Sulocanra, hogy egy démon, mert kritizálja Kirtanananda maharajot, s később Sulocan prabhut meg is ölték. Hamsadutta követői később Sulacan prabhu barátját Puranjana prabhut is elakarták kapni, de őt rendőrök figyelték, mert a rendőrség tudta, hogy Puranjana prabhu is életveszélyben volt, így az ő életét megmentették, de minden bizonnyal Puranjana prabhut is megölték volna, mert Hamsaduttáék nem tolerálták azt a gondolatot, hogy Srila Prabhupada legyen az acarya.

 Néha meg Hamsadutta ugyanakkor meg roppant mód készséges volt abban a munkában, hogy a BBT az eredeti könyveket tudja nyomtatni, de közben meg iszonyat sok pénzt költött az ügyvédeire. Eléggé ellentmondásosan tevékenykedett.

Aztán Hamsaduttával beszéltek a Srila Prabhupada elleni mérgezésről és ő mondta, hogy "Igen, volt valami fura dolog az ügy körül, főleg, hogy Srila Prabhupada mondta is, hogy Őt valaki megmérgezte." Azt is mondta, hogy Ő maga is ott volt a szobában, Srila Prabhupada ágyánál, de nem vett észre semmi különöset, de erre Puranjana prabhu azt válaszolta, hogy "Hát bocs, de Te az elmúlt években sem vetted észre a nem helyénvaló dolgokat." Hamsadutta volt az, aki kijelentette a bűnöző Kirtananadáról, hogy egy tiszta bhakta.

Ha megkérdezzük azokat az embereket, akik ott voltak Srila Prabhupada ágyánál, akkor ők is elmondják, hogy nem volt ott semmi különleges dolog, de mi tudjuk, hogy kik ezek az emberek, akik ezt mondják. Tudjuk róluk, hogy mindenféle sötét ügyletekben utaztak. Akik tagadják Srila Prabhupada megmérgezését, azoknak a személyeknek van miért félniük attól, hogy kiderül az igazság.

Sok nagy vezető nem is akarta és akarja látni, hogy mi folyik valójában, és ez most is így van, mert ezek a vezetők benne vannak úgymond a buliban, a klubban, aminek a titkait féltve kell őrizniük. Ezek a személyek tele voltak és vannak ambíciókkal: imádatot akarnak, pozíciót, rangot, követőket, hírnevet, jólétet, és így ők inkább hallgatnak a piszkos ügyekről. Egymás védelmezik és emiatt nagyon erős bástya köré épül az igazság. Ezek a személyek nagyon jól ismerik egymás gyengeségeit, problémáit, de mégis segítik egymást a pozíciókban tartani. Nagyon sokan tudják, hogy komoly problémák vannak a mozgalomban, de őket ez nem érdekelte, és ez nagyon nagy probléma az ISKCON-ban. Inkább becsapják az embereket.

Abban az időben, és ez ma is így van, hogy titkon üldözik azokat, akik arról beszélnek, hogy kizárólak Srila Prabhupadot kell imádni, mint Acarya, hogy ő az egyetlen guru. Erről hallani sem akarnak. A magyar közösség emiatt engem is gyűlöl.
Szerencsétlenek nem értik, hogy Srila Prabhupada után senkinek sincs joga guru szerepben tetszelegni, mert Srila Prabhupada nem jelölt ki gurukat. Kizárólag ritvikeről beszélt, papokról, akik a nevében avatnak.

Hamsadutta és társa komoly erőfeszítéseket tettek, hogy elpusztítsák Srila Prabhupada nevét. Srila Prabhupada prominens tanítványai idővel kifejezetten gonosz emberekké váltak, és ők gondolják magukat utódoknak. Bűnözők, ferde-hajlamúak, ragadozók, betegek, ők ma Krisna utódai.

A 80'-as években és ma is vannak törekvések arra, hogy leleplezzék ezt a gonosz projektet. Ez a blog is ennek az ágát képezi. Ezeket az aljas bűnöket, amiket elkövetnek és gyakorolnak ma is, nem lehet sokáig csinálni anélkül, hogy Krisna ketté ne roppantaná őket, mert Isten nem túl boldog ezek láttán. Akik Srila Prabhupadát imitálják azok a sástra szerint is alacsonyabb bolygórendszerekbe fognak jutni a követőkkel együtt.