Putaná és a hamis guruk

Az acaryáktól tudjuk, hogy Pútaná a Krisna kedvteléseiben a hamis gurut képviseli. Ő az első démon, akit az Úr Krisna megöl, s talán nem véletlenül történik ez így. Az első és legfontosabb lépés a lelki élet útján, hogy a tanulónak el kell fogadnia egy lelki tanítómestert. Viszont a lelkileg fejlődni kívánó útkereső nagy veszélynek van kitéve, ugyanis rengeteg a csaló guru a világban, de ez a kedvtelés, Pútaná elpusztítása, segít abban, hogy eltűnjenek az utunkból ezek a csaló guruk és ráleljünk Krisna valódi képviselőjére.

Pútaná alakja, karaktere megegyezik a Sátán karakterével: Ő is külsejével, megjelenésével varázsolja el a naiv, egyszerű, óvatlan személyeket. Pont a csili-vili a leggyanúsabb: a tökéletesnek látszó káprázatosság az, ami gyanút kell, hogy keltsen a tanulóban. Pútaná esetében is ezt látjuk, tehát a hamis, csaló guru olykor elég jó PR-ral rendelkezik, vonzó, szépen öltözik, szép sáfrány színű dothiban jár, külsőleg makulátlan; szépen tud úgy viselkedni, mint egy vaisnava, még japázik is, murtit is imád, és így közel tud kerülni a kiszemelt személyekhez, de végül csak megmérgezi a tanuló szívét.

Nem csak 5000 évvel ezelőtt voltak Pútanák. Krisna kedvteléseinek történetei nem csak mesék. Napjainkban is vannak ilyen Pútanák, de már más formát öltenek, más az erejük, más a módszerük, de a lényeg, hogy roppan okosak és ügyesek abban, hogy minden tiszta Krisna-tudatos helyre beférkőzzenek és ott elkezdjék a romboló munkát -- Krisna megölését, a bhakti kiirtását, új világias célokat tesznek kilátásba. Persze Krisna végül megöli a démonokat, úgy hogy nem kell aggódni. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy roppant erős hitet kell kifejleszteni Krisnában, szépen kell japázni, erős lelki életet kell élni, és rendszeresen kell olvasni Srila Prabhupada könyveit...

A tagok nem olvassák Srila Prabupada könyveit és emiatt van a kavarodás. Az MKTHK-t is elárasztották a hamis guruk, mert nem voltunk résen, és ahogy hallom még több guru lesz magyr földön, hát nem tudom, hogy ez hogy hozhatna stabilitást.... A hamis gurut, a Pútaná-féléket csak erős Krisna-tudattal, őszinteséggel lehet elpusztítani az utunkból.

Először mindig hamis guru jön. Ez az első lépcső fok, amin túl kell jutni minden útkeresőnek. Az, hogy csaló gurukba botlik az ember az szinte 100%-ig biztos, de ez az anyagi világ, Maya, akinek nem teszik az, ha egy lélek kiakar szabadulni az anyagi létezésből, és mindenféle trükköt bevet az itt tartására.

Renderesen, nyitott szívvel és figyelmesen hallgasd Pútaná történetét és akkor meg leszel védve. Alább ez a történet látható.