Radhanath Swamiról az ISKCON legbefolyásosabb gurujáról a GBC tudja, hogy bűnös egy gyilkosságban


"1994. március: 25 évvel ezelőtt történt, hogy a GBC visszavette Radhanath Swamit az ISKCON-ba, és helyettesítői és hivatalos ISKCON guruként tüntették ki. Miért tudta Radhanath Swami az ISKCON-n kívül hét éven belül visszaszerezni az elveszett állását? Lehet, hogy nem kis köze lehet a döntés a Bhaktipada Chowpatty templomának jelentős befolyásához, amelyet több száz Bhaktipada (a Sulocsan ellenni gyilkosság fő embere)  tanítvány tartott fenn - köztük több tucat orvos és orvosi hallgató, valamint két leggazdagabb ember Indiában: Nathji (Dr. Narendra Desai , az APAR Industries elnöke) és Hrdayananda (Hrishikesh Mafatlal, az Arvind Mafatlal csoport elnöke és Arvind N. Mafatlal iparban fia) - és több ezer barát és támogató.

Az ISKCON minden bizonnyal magának akarta a befolyásos Chowpatty-templomot, és Radhanath Swami-t visszahívták az ISKCON-ba, így képes volt több száz Bhaktipada tanítványának újraavatást adni. Sok Bhaktipada tanítványt Indiában és Új Vrindabanban Radhanath Swami újra avatta.

A Radhanath Swami ISKCON-hoz való visszatérését illetően fontos megjegyezni, hogy az 1994 február / márciusában megrendezett GBC-ülések során a GBC egy nagyon fontos feltételt határozott meg Radhanath Swami GBC-taggá és avató guruvá történő kinevezésére: „feltéve, hogy az Egyesült Államok kormánya nem vádolja őt a Kirtanananda Swami ellen jelenleg folyamatban lévő ügyében.

Az ISKCON vezetői abban az időben úgy vélték, hogy lehetséges, hogy Radhanath Swami még mindig köze van a Sulochan gyilkossághoz, mint bűnelkövető. Az ISKCON vezetőinek oka volt, hogy megvédjék magukat ezzel a záradékkal az állásfoglalásukban; tudták, hogy New Vrindabanban részt vett a gyilkosság összeesküvésében. 1986-ban az új Vrindaban vezetői nem tartották titkosnak a gyilkosság összeesküvését; Valójában Kuladri több ISKCON vezetőnek dicsekedett ezzel. Amikor Bhaktipada ügyét  1996-ban elkezdett tárgyalni, Radhanath Swami-t nem vádolták, kicsit sem, talán a gazdag apja befolyása miatt, és hogy Tirtha a valódi gyilkost végülis elkapták. Egy évvel később 1997-ben a GBC Radhanath Swami-t nevezte ki teljes GBC tagnak.

Az ISKCON-ban nem mindenki örült, hogy Radhanath-ot GBC tagként és ISKCON guruként jelölték. 1994. augusztus 26-án Dharmatma levelet küldött az gurujának, Hamsadutának: „A közelmúltban [GBC] a Radhanath Swamit GBC-nek tette meg. Minden tiszteletteletem, ..., de még mindig valamilyen mértékben része van, vagy ismerte Sulochan gyilkosságát. Tudom, hogy tény. Nemcsak az, hogy végül támogatta Kirtanananda Swami-t, aki sok bhaktának ártott és kínzott. Az az érzésem, hogy sokakhoz hasonlóan őt a profit, imádat és megkülönböztetés motivációja hajtja. Nem szép ezt mondani, de egyáltalán nem meglepő. Egy igazán fejlett bhakta ritka dolog."