Bizniszegyház - Miért lenne Krisnának szüksége sok pénzre?


Tavalyi elég termékeny volt az oldal, sok információt gyűjtöttem össze a krisnásokról, sokat nyomoztam, főleg a történelmi részekre fókuszáltam, majd egy teljesen más és új megközelítésben néztem át az egész Hare Krisna mozgalom témát és elképesztő összefüggésekre bukkantam.
     Ez történik, amikor az ember szabadon kezd el gondolkodni, amikor az ember elkezdi nyitni a tudatát, akkor észre tud venni részleteket, át tudjuk látni az egészet. Ahhoz, hogy valami dolgot meg tudjunk vizsgálni, a vizsgált dologtól el kell lépni, hátrálni kell, ki kell lépni belőle. Csak így tudunk látni egészben, s ez volt számomra is a megoldás, a végső analizálási módszer, hogy a HK mozgalom minden egyes tényezőjétől hátrálni kellett, ...és láttam...és le is írtam az olvasóknak.

A bejegyzésekkel főként szektás reakciót váltottam ki. Ezek főként arra voltak, jók, hogy mutassák a sokaságnak, hogy milyenek a szektások, hogyan beszélnek, szólnak, amikor egy kicsit is más a véleményem, más gondolatokat mondok egy-egy témában, eltérőt, mint mondjuk Sivarama Swami a magyar Krisna-mozgalom főpapja közzé tesz. Azt hiszem ez a legkényesebb pontja  a krisnásoknál, amikor a Gurut teszed górcső alá.
     Kaptam fenyegetéseket, mindenféle személyeskedő üzeneteket, de alig volt olyan, akivel érdemes lett volna vitázni. Mindig csak reagáltak dolgokra, de nem védték meg az álláspontjukat. A legtöbb megakart verni, kiakarták tépni a nyelvemet (ez egyébként eléggé védikus eljárás lett volna), de volt aki csak megkérdőjelezte az épelméjűségemet stb. Nem szabad gondolkodni!!!

Krisnások nagyrészt ilyen pszichikai gondolat börtönben vannak, vagy nem tudom mi ez, de nagyon elvakulttá teszi az embert ott bent, s képtelenség bármit mondani nekik, és képesek komoly sérülést is okozni a kritizálóban.

Sokszor van az, hogy "á inkább felhagyok a krisnások elemzésével, és hagyom az egészet a csudába, majd megtudják idővel, hogy ki kicsoda", ...de úgy érzem, hogy ezekről a dolgokról beszélni kell valakinek, hát mindenki csak sunnyog. Beszéltem pár normális krisnással, akik gyakorlatilag nem krisnások már, s csak azért lettek normálisak, mert kiléptek a közegből, de ugyanúgy szeretik Istent, imádkoznak, de közben eltudok velük beszélgetni kényes témákról. Úgy vélem sokkal többen vannak, akikkel így eltudnék beszélgetni, de ezeket az embereket már nem érdekli. Maguknak megtartják a véleményüket és kész ennyi. Úgy vélik majd elrendeződnek a dolgok és mindenki csinálja, ami a dolga. Végül is valahol igazuk van nekik is. Minek a feszültség, ítélkezni mások felett? Nem jó az. S tényleg nem jó, mert ez az emberben negatív energiákat támaszt.  De akkor mit tegyen az ember, amikor pl. lát egy rossz embert és éppen az utcán szekálja a járókelőt? Bizony sokan vannak, akik tovább mennek, nem segítenek. Hát, de én nem ilyen vagyok.... Én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy veszélyes véleményt mondani, de muszáj.

A krisnás közösség társadalom nagyon kicsi, mint azt írtam korábban. Kutyát nem érdekli, pedig érdekelhetné a magyar társadalmat ez a kis birodalom. Vannak néhányan, akik lejárnak Krisna-völgybe nézelődni, ott hallanak pár filozófiát, de a valóságot nem látják meg. Néha látni a krisnásokat ételt osztani, hogy lássuk, hogy van hasznuk a társadalomnak, de nem nagy dolog. Mindeközben megfertőzik a fiatalok agyát, mindenféle hamis teóriákkal. Nekik az ember, a hívő arra kell, hogy adományozzanak, fogyasszanak, támogassák a szervezet törekvéseit, és járuljanak hozzá a fenntartásához, akár úgy, hogy pénzt kujtorogva az utcán.

A prédikálás fő része erre megy ki, hogy fiatal pénzgyűjtőket fogjanak be. Az, hogy szentírásokat osztanak ki közben az csak szemfényvesztés, mert már régen nem a tudás átadása a cél, hanem a PÉNZ, a MONEY! Az egész vezetést már csak és kizárólag ez mozgatja --a PÉNZ. Ez mozgatja  jógakurzusokat, a büféket, a templomi rendezvényeket, a programokat, a tanodákat, hogy " Gyere! Hagyd itt a pénzed és cserébe kapsz tudást, és megetetünk, megtanítunk cserépkályhát építeni és stb.". Az egész a néhányak önfenntartásáért van. És ezt nem én mondom, hanem a Swami a Nitya-seva nevű program ismertetésében.



Ezekkel a pénzekkel hatalmas ingatlanbefektetéseket csinálnak egyház keretén belül, és komoly pénzeket fognak szakítani. Mindent a Krisna szobor örömére...ugyan... amikor valami nagy pénzügyi bravúrral állnak elő a vezetőség, mindig Krisnát vagy Prabhupádot az alapítót veszik elő, velük takarózva vezetik meg a jónépet. Emlékszem, amikor ráakartak venni, hogy legyek örökre utcai tarhálós, mert már nem kellettem, azzal jöttek, hogy "Jaj Sri Radharani és Sri Krisna nagyon elégedettek veled és azt szeretnék, ha mindig sankirtanoznék ( így nevezik a tarhálást, mintha az valami nagy lelki tett lenne) . Na én ezeket nem vettem be. Persze végül ki is rúgtak emiatt.

Visszatérve a pénzes témára... nem hiszem, hogy Krisnának szüksége lenne bármi ilyen csili vili dologra. Kiszámolta, hogy csak a Krisna-völgyi templom havi 6-7 millió forintot költ el a templomi imádatra, a papok TB-jével együtt. A cicomára ennyi pénzt???? Minek???? Nagyon sok pénz az. Indiában ennek van hagyománya, de könyörgöm ez a Balkán.... más hívek, emberek meg nyomorognak. Örülnek, hogy albérletet fizetni tudják. Krisnának nincs szüksége a ruhára a csili-vili drága égszerekre, virágra, étel sem kell neki, mert Krisna nem éhes. Krisna mindezeket előteremti magának a mennyei birodalmában. Félreértik az Úr szolgálatát, mert azt hiszik, hogy a cicoma az az Úr szolgálata....a nagy túrót.

  Isten azt szeretné látni, hogy feltétel nélkül szereted őt és mindenki mást is az univerzumban, minden embert és élőlényt. Ő a feltétel nélküli szeretetet ízleli meg, nem a milliós értékű lakomát. Az nem szeretet, ha milliókat költesz Krisna szobrára, és közben meg a másik hívővel meg bunkó vagy. Az egésznek nincs értelme, ha nincs szeretet a másik felé, és nincs az kimutatva PR fogás nélkül. Magam tapasztaltam, hogy a szeretetet ebben a közösségben csak hírből ismerik. A Könyveikben sincs sok erről szó, csak annyi, hogy szeresd Istent, de hogyan tudja Istent szeretni, ha a Pénzt szeretik jobban láthatóan. Egyszer beszéltem Sivarama Swamival (a fenti videóban látható üzletemberrel)kettesben, de alig várta, hogy vége legyen a protokolláris találkának.... Én nem láttam, éreztem tőle semmilyen plusz dolgot, nem adott semmit, még lelkesíteni sem tudott spirituálisan, még az aprócska segítséget sem adta meg, pedig csak egy rövid szervezésbe került volna neki (összekellet volna hoznia valakivel.). Áh...

 Krisna a Bhagavad-gítában azt mondja, hogy ahhoz, hogy Ő feléje kimutasd a szeretetedet (mert a szeretet az cselekvés), neki elég egy kis víz, egy kis levél, egy kis tej és ennyi. Neki nem fontos az, amit adsz. Külön kéri, hogy nem is kell neki drága holmi.. Krisnának gyűjtögethetsz fakérgeket is az erdőben séta közben, s ha azt szeretettel felajánlod neki, akkor Ő elfogja fogadni. ehhez nem kell pénz. A szeretetet fogadja el. Mégis az egyház irdatlan mennyiségű pénzeket gyűjt, amiket befektet, megforgat, építkeznek (okos-házakat), bizniszezgetnek.... adómentesen. Hatalmas erőfeszítések, építkezések folynak a templom körüli mindezt az Istenszobrok, Krisna szobrának a fenntartása miatt...jaj ugyan hagyjuk Ipolykát pihenni...ki hiszi el ezt...itt sima bizniszezgetésről van szó, tuti buli egyházi köntösben, a biztos és boldog, kényelmes élet érdekében. Az, hogy a templomban meg folyik a hitéleti tevékenység, az is már csak kirakati mutatványosság, hogy az egyházi státuszt megtartsák maguknak, mert ha nem tennék, akkor a tuti buli már nem lenne buli...kinek lenne kedve 40%-os adót fizetni? Az Krisna szoborért való hajtás álcája meg a buta híveknek van, akik azt hiszik, hogy erről szól az egész...hát értjük ezt?...tiszta sor... Ha nem lenne templomi imádat, akkor nem lenne miértje a bizniszezgetéseknek sem. Legalábbis nem tudnának jó okot adni a közösség előtt állva arra, hogy minek az évi 109 milliós összeg.

Azon is ellehetne gondolkodni, hogyha nem templomi imádatra költik a pénzt, mert tuti nem erről szól a buli (túl sok pénzről van szó), akkor mi másra kell havi sok milliós bevétel? Pláne, egy önfenntartó közösségnek Krisna-völgyében hová kell havi milliós pénzek? Vannak itt dolgok, amiknek utána lehetne járni...

A végére egy kis nevetés... kicsit ateista, de nem baj az...