Vegán-, virág-, lufi-, szépség-, jóga-, henna-fesztivál és showműsorok


 Az MKTHK nagyobb központjai és templomai különféle tömegeket vonzó fesztiválokat, sátras programokat szervez, amik csak haloványan emlékeztetnek Krisnára. A legtöbbnek a célja a jegyárusítás, a turistaforgalom élénkítése, a tömegek szája íze szerinti szórakoztatás, s hogy bemutassák: a krisnások tök jó fejek, és milyen szép ez az indiai stílusú élet. Rengeteg embernek bejön a dolog nyilván, de vajon ehhez mit szólna az alapító, és ezek a show műsorok mennyire értékesek, v. hasznosak.

Nos, már Srila Prabhupada életében is voltak hasonló próbálkozások, de nézzük pár levelet ide vonatkozóan:

"A mutatványos fesztiválokat és a jóga bemutatókat, mindezeket a dolgokat meg kell állítani. Egyszerűen csak kirtanokat kellene szervezni. Ha más módon hívjuk fel a figyelmet, az egész dolog fokozatosan leromlik. Az egész teljesen más irányt vet. Mindezek a dolgok értelmetlen ötletek. Az ilyen feltaláló, újító szellem elpusztítja ezt a mozgalmat. Az emberek talán eljönnek nézelődni, egyesek bhakták lesznek, de az ilyen bhakták nem maradnak sokáig, mert valami mutatványos műsor miatt jöttek, nem pedig a valódi dolog, vagyis az Úr Caitanya által előírt spirituális élet elfogadása miatt. Számunkra a kirtana van előírva, és templomok megnyitása. Mi ez a "show műsor" és a "Yoga mutatvány"? Ez egy újabb hippi-kiadás, ami miatt majd fokozatosan el fog pusztulni a Krsna-tudat elvei: egy másik változás, egy másik változás, minden nap egy másik változtatás. Ezek után mindezt  leállítjuk, egyszerűen nincs kirtan, semmi más. Ne találj ki új ötleteket!” (Sudama, 05/11/72)

„Az ilyen fajta adalék nem jó dolog. A mi dolgunk bemutatni a Krisna-tudatot úgy, ahogyan van, nem pedig úgy, ahogyan azt mások látni szeretnék. Nem szabad megváltoznunk azért, hogy a tömegekhez idomuljunk. Nekünk az embereket kell átalakítani, hogy ők idomuljanak hozzánk. Ha csak egyszerűen komolyan és vonzóan mutatjuk be a Krisna-tudatot, mindenféle divatos megszólítás és kiagyalt trükkök nélkül, az lesz célravezető. Az egyedülálló tulajdonságunk a tisztaság. Senki sehol sem tudja ezt túlszárnyalni. Ezt végül észre fogják venni és értékelni fogják, mindaddig, amíg nem csökkentjük a kijelölt legmagasabb tisztasági színvonalat, s a rendszeres feladatainkat elvégezzük, és nem pedig az, hogy okos és ügyes módszerrel tüntetjük fel magunkat, mutatjuk meg magunkat, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Nem ez. A mi tiszta elveink elegek ehhez. Ezen az alapon álljunk. "(Yogesvara, 12/28/71)