Srila Prabhupada: A Krisna-tudatú mozgalom tagjait nem érdekli, hogy ISKOLÁKAT nyissanak a jógának

"Az országában folytatott hamis jógagyakorlatokkal egyszerűen becsapják az embereket." --figyelmeztetett Srila Prabhupada, de sajnálatos módon azt látjuk, hogy egyre több országban a hívek is beszálltak a csalók bizniszébe!

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolában,  A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda a Krisna-tudatú mozgalom alapítójának nevében jógát oktatnak, de biztosra vehető, hogy Srila Prabhupada nem adná a nevét ehhez az intézményhez.

Nézzük, hogy mit mondott Bhaktivedanta Swami Prabhupāda a modern kori jógázásról és akkor megértjük, hogy a főiskolán az ilyen tanfolyamok miért is jelentenek elhajlást. 

“A jóga nem azt jelenti, hogy elmegyek néhány kurzusra, fizetek valamennyi pénzt, gimnasztikázom egy keveset, aztán hazamegyek inni, cigizni és szexuális életet élni. Ilyen jóga gyakorlatokat a csalók és a becsapottak végeznek.”

"Néhány csaló becsapja őket, hogy ez a gyakorlat, a torna gyakorlat, a jóga. Ez minden. Nem tudják, mi a jóga. Yoga indriya-samyama.  Hol van az indriya-samyama? A legteljesebb mértékben végzik az örömteli érzékkielégítést. És hol van ebben a jóga? Ez le van írva ... Nem olvastad a Hatodik fejezetet a Bhagavad-gítában? Miért nem magyarázod meg nekik, hogy "Jógik vagytok? ... Nem vagytok jógik, csak valami hamis dolgot csináltok, de hol van a jóga? Távoli félreeső helyre kell menni, ahogyan le van írva, és az orrod hegyét kell nézni. Te ezt csinálod ? "Nem vagy jógi, egyszerű karikatúra vagy, nem vagy jógi". Ne fogadd el őket jógiként."

“A jóga nem egy egyszerű dolog. Sok úgynevezett jógatanár kihasználja az embereket. Őszintén mondom, hogy ők és diákjaik a csalók és a becsapottak társadalmának tagjai. "

​"De még akkor is, ha  nagyon szépen és tökéletesen elvégezzük a jógát, nem vezethet a Legfelsőbb Úrhoz. Ezt itt mondják ebben a versben. S mit mondjak az ál-jógáról, még akkor is, ha jógázást  tökéletesen végzed, még akkor sem érhetsz el Istenhez."


"A nyolcadik jóga rendszer másik lépése a dháráná, az elme koncentrációja. Mi a célja az elme koncentrálásának? Hogy megtaláljuk az önvalót és ott az Urat a testben. Ez a jóga tökéletessége. Nem az, hogy éjjel-nappal értelmetlen dolgokat csinálok, de részt veszek egy jóga kurzuson, öt dollárt fizetek, és azt gondolom: "Ó, nagyszerű jógi vagyok". Ez mind ostobaság."

Srila Prabhupada a Srimad-Bhagavatam 7.ének 9. fejezet, 44. versében a következőket mondja:“A Krisna-tudatú mozgalom tagjai közül egyiket sem érdekli az úgynevezett meditáció a Himalájában, vagy az erdőben, ahol az ember show műsort csinálhat a meditálásból, s nem érdekli őket, hogy iskolákat* nyissanak a jógának és a meditálásnak a városokban. A Krisna-tudatú mozgalom összes tagját inkább az érdekli, hogy ajtóról, ajtóra járva próbálja meggyőzni az embereket a "Bhagavad-gítá úgy, ahogy van" tanításairól és az Úr Caitanya tanításairól. Ez a Hare Krsna mozgalom célja. "

*Itt egyértelműen látható az irányelv, hogy Srila Prabhupada nem támogatja a jógaiskolákat, melyek  a Krisna-tudat neve alatt működnek. Megírta  a könyveiben, hogy a bhakták nem nyitnak jógaiskolákat, nem szerveznek jógás kirándulásokat a Himalájába. Ott áll feketén fehéren a szentiratainkban és erre pont az ellenkezőjét látjuk. Guru-mukha-padma-vakya, cittete koriya aikya... hol van ez már???

JÓGABIZNISZ:

Az alábbi videóban az MKTHK lelki vezetője kritikát fogalmaz meg a jóga-biznisszel kapcsolatban, de eléggé ironikus a dolog, hiszen a modern jógik cáfolása közben a saját maga által támogatott spekulatív jóga-rendszert cáfolja.

Számomra érthetetlen a videó üzenet, hogy most akkor ezzel mi volt a célja? Most ki ellen beszélt Sivarama Swami? Az MKTHK programjában ugyanúgy ott van a spirituális szempontból garantáltan nem célravezető jógaiskola, jógaoktatás, gimnasztikai gyakorlatozás, amiért 20-30 000 Ft-okat kérnek el. Akkor ez nem csak egy biznisz????



Az MKTHK miért kér fizetséget, miért tanítja pénzért a spirituális lelki fejlődést, amikor az Úr Sri Caitanya Mahaprabhu ingyen osztja azt a bhakt-jóga formájában??????

Srila Prabhupada azt mondta, hogy még a tökéletesen végrehajtott jógázással sem lehet elérni Istent. A gimnasztika nem út!!! A lelki vezető miért nem erről beszél? Miért hagyja, hogy az általa vezetett intézményben félrevezessék az embereket, és miért hagyja, hogy a hívek kurzusokat tartsanak, pénzt szedjenek be stb?

Mégis miért csal az MKTHK, hogy úgynevezett garantáltan sikertelen jógikat nevel ki iskoláiban, akik újabb hamis jógikat nevelnek. A Krina-tudat tanítása, Sri Caitanya Mahaprabhu és a Goswamik tanítása nem ez.

Jelenleg nem is lehet semmiféle spirituális fejlődést elérni jógázással, főleg nem a városi ember esetében. Ez az eredeti Krisna-tudat véleménye, bármennyire  radikálisnak tűnik is a gondolat, és láthattuk, hogy Srila Prabhupada meglehetősen kritikus volt a jógával kapcsolatban. Ő kerek perec megmondta, hogy miért csalás a jógázás, és elmondta, hogy a Krisna-tudatnak nem ez a feladata, hogy a jógás közösségeket istápolja.

Egy bhakta írt Srila Prabhupadának, hogy szeretne jógakurzusokat tartani és Srila Prabhupada kérte őt, hogy a Bhagavad-gíta hatodik fejezete alapján tanítsa a jógát, és legyen Krisna-kírtan és eksztatikus tánc és prasadam.

Srila Prabhupada a valódi spirituális fejlődés útját adta át az emberiségnek. A programja egyszerű volt: a Srimad-Bhagavatam és a "Bhagavad-gíta úgy, ahogyan van" hallgatása és ismétlése; a tanítások átadása; a Haré Krisna mahamantra vibrálása és hangos éneklése, továbbá Krisnának felajánlott prasadam elfogyasztása és Murti-imádat. Ez a programsor a valódi spirituális fejlődés kulcsa; a valódi Jóga.  A torna, gimnasztika nem az. Prabhupada által javasolt folyamattal ellehet érni a tökéletes samadhi állapotot. Ez a legjobb út, ez a Krisna-tudat.

Harer nama harer nama hare namaiva kevalamkalau nasty eva nasty eva nasty eva gatir anyath

Szomorú látni, hogy a Hare Krisna mozgalom eltorzult és ilyen csaló módon kihasználják az embereket, és becsapják őket azzal, hogy hamis folyamatot mutatnak számukra, mellyel nem lehet elérnia legvégső célt. A Hare Krisna mozgalomnak a legtökéletesebb evangéliumot kellene hirdetie, az emberek félrevezetése nélkül!

 A Patanjali jógarendszerének gyakorlatával a városi modern ember nem érhet el spirituális tökéletességet
A Bhaktivedanta Fősikola jógatevékenysége már hivatalosan is ezen a könyvön alapul.

 Srila Prabhupada a leveleiben és más helyeken elmondta, hogy a jógakurzusokon tartott előadásokon a Bhagavad-gítá úgy, ahogyan van 6. fejezetét kell tanítani. Patanjali-jógarendszerének tanítása nem a Hare Krisna mozgalom feladata. 

A Jóga Feszt részvevői:
Az Bhaktivedanta főiskola a mayavadi nagymesterek vonalával társult. Mit keres Srila Prabhupada a mayavadikkal egy csoportban???? Srila Prabhupada ha látná ezt, mit művelnek a nevében bizonyára nagyon szomorú lenne!  Miért egyesítik Srila Prabhupada szellemiségét a csaló mayavadi Gangotra Jóga állítólagos tardícióval? A Vrindávana-Gangótri Jóga kinek az agyszüleménye?
A Krisna-tudatú hívőknek ezeket a mayavadikat meg kellene győzni az igazságról, hogy a Kali-yugában mi a vallás, nem pedig közös programokat tartani velük. Srila Prabhupada sosem adta volna a nevét ilyen új jógarendszerhez.    ..Gangotra Jóga tradíció.... Nonszensz!  Mi köze a himalájai jógásoknak az Úr Caitanya Mahaprabhu vallásához? S ezt oda vissza kérdezem.

BORT ISZIK ÉS VIZET PRÉDIKÁL.

Van egy videó a yutyubon melynek az első felében az MKTHK közösség tagja a Jóga Feszten tornázgat, kis Hare Krisna éneklés a mayavadikkal, stb.; a videó felétől egy MKTHK vezetőségi gyűlésről számolnak be, amelyen többek között arról is beszéltek, hogy hogyan őrizzék meg Srila Prabhupada tanítáait t és elveit, hogy a misszió minél tisztábban folytatódjon tovább.

A két beszámoló egymás mellett eléggé ironikus. Az áhított biztos és tiszta útról már régen letértetek !!!!!!  Sivarama Swami működteti a jógabizniszt az iskola alatt és más jóga klubbokban, és közben meg tiszta útról és Srila Prabhupada örökségének megőrzéséről beszél. Elképesztő!!!! És ez a jóga dolog csak egy szimptómája az elhajlásnak.

 Csak a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré mantra segíthet az embereken. Ez a valódi jóga, és ezt ingyen kellene adni!

A Krisna-tudatúnak nem a Patanjali-jógarendszerét kell átadni, hanem a Bhagavad-gítá jógáját kellene propagálni (mellesleg Patanjali is mayavadi volt). Srila Prabhupada aztt kérte, hogyha a prédikátor esetleg a jógásoknak tart előadást, akkor a Bg. 6.47-es verset tanítsa. Sajnos a Bhaktivedanta Főiskola Patanjali Jóga-szútráját veszi alapul hivatalosan is, amelyre hivatkozva, újabb gimnasztika oktatókat képeznek.

Az Úr Krisna így szól (Bg. 6.47)
"Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentlis szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb.
A Krisna-tudat mozgalomnak nem az a feladata, hogy a testi egészségre ilyen fokú hangsúlyt fektessen. A Krisna-tudat mozgalma mennyei üdvözítő evangéliumot hirdet.

Srila Prabhupad kérte egyik levelében, hogy a Krisna-hívőnek azt kell elmagyarázni, hogy ez a hatha-jóga mennyire NEM működő folyamat a Kali-korszakban.

Az MKTHK elvetette a sulykot, és a helyi GBC sem veszi ezt észre, nem szól érte, hogy az opportunisták megmérgezik Srila Prabhupada mozgalmát .   

A Srimad-Bhagavatam 7.ének, 9. fejezet, 44. vers magyarázata, amit szívünkkel egyé kéne tenni, s eszerint kellene eljárni és követni:
"A bhaktát azonban semmi ilyesmi nem érdekli. Őt nem csábítja az úgynevezett meditáció a Himalájában vagy az erdőben. Inkább a világ legzsúfoltabb területei érdeklik, ahol Krisna-tudatra taníthatja az embereket. A Krisna-tudatos mozgalmat ezzel a szándékkal kezdtük el. Nem arra oktatjuk az embereket, hogy egy magányos helyen meditáljanak, s aztán megmutathassák, milyen magas szintet értek el, s hogy büszkék legyenek úgynevezett transzcendentális meditációjukra, noha közben mindenféle ostoba materialista tettet végeznek. Egy olyan vaisnavát, mint Prahlada Maharaja, nem érdekli az efféle megjátszott lelki fejlődés. Inkább azt szeretné, ha felvilágosíthatná az embereket a Krisna-tudat segítségével, mert ez az egyetlen út, hogy boldogok lehessenek. Prahlada Maharaja egyértelműen kijelenti: . „Tudom, hogy Krisna-tudat nélkül, anélkül hogy oltalmat keresne lótuszlábadnál, senki sem lehet boldog.” Az élőlény élet élet után egyre az univerzumban vándorol, ám egy bhaktának, Srí Caitanya Mahaprabhu szolgájának a kegyéből megnyílhat előtte az út a Krisna-tudathoz, s ezzel nemcsak ebben a világban érheti el a boldogságot, de haza is térhet, vissza Istenhez. Ez az élet igazi célja. A Krisna-tudatos mozgalom tagjait egyáltalán nem érdekli az állítólagos meditáció a Himalájában vagy az erdőben, ahol az emberek csak színjátékot csinálnak a meditációból, és azzal sem törődnek, hogy yoga-iskolákat és meditációs tanfolyamokat nyissanak a városokban. A Krisna-tudatos mozgalom tagjait ehelyett az érdekli, hogy házról házra járva meggyőzzék az embereket A Bhagavad-gítá úgy, ahogy van tanításáról, az Úr Caitanya tanításáról. Ez a Hare Krisna-tudat mozgalom célja. A Krisna-tudatos mozgalom tagjainak teljes meggyőződéssel kell hinniük, hogy Krisna nélkül senki sem lehet boldog. Az tehát, aki Krisna-tudatos, elkerül minden csaló spiritualistát, transzcendentalistát, meditálót, monistát, filozófust és filantrópust.