A somogyvámosi Krisna-völgy turisztikai látványosságként való működése az Acaryák értékrendjével nem összeegyeztethető.



Srila Prabhupad a templom- és a murti-mutogató üzleti tevékenységről. 

„A Guru Mahaharajom azt szokta mondani, hogyha valaki arra hajlik, hogy pénzt gyűjtöget a Murti mutogatással, az jobb, ha utcaseprő lesz. Jobb, ha utcára kerülsz, mert ezzel becsületes megélhetést szerezhetsz. És az az ember, aki templomot működtet, és minden értelmetlen dolgot csinál, egyszerűen a Murtit mutogatással pénzt gyűjtve, ez az emberosztály a legbűnösebb. Ezt nem teheti meg. Más pénzét nem veheted el. Adósa leszel. Az emberek e csoportja jelenleg egyre inkább szaporodik,... Vṛndāvana-ban olyan sok templom van, ahol üzletet csinálnak a templom bemutatással, s pénzgyűjtéssel foglalkoznak. Ez nem jó.  ... A templom azt jelenti, hogy az emberek jönnek, és az embereket Isten tudományára kell tanítani. Ez a templom. Nem az, hogy a templomból bizniszt csinálunk. … A templom a spirituális oktatás menedékét jelenti. Az emberek el kell jönniük, meg kell tanulniuk, mi a lelki élet, mi Isten, mi a kapcsolatom Vele. Ez a templom.” 1972. március 8. Kalkutta. Bhagavad-gítá előadás.

(Hasonlóan foglmaz Srila Prabhupad a Caitanya-Caritamrita Antyalila egyik magyarázatában.)

Az egy külön téma lenne, hogy a Hare Krisna farmközösségek még mire valók. Srila Prabhupad azt mondta, hogy az ilyen tanyai közösségek kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a bhakták saját magunk számára megtermeljék a szükséges dolgokat. Saját tej, gabona, zöldségek, ghí, joghurt stb. legyen és békésen lehessen gyakorolni a valódi, s a legfontosabb emberi kötelességünket a Krisna-tudatot. 

A magyarországi Krisna hívők konszolidálódtak a társadalomba és olyan mintákat is felvettek, amik eltérnek a vaisnava hitélettől. Ott van pl. a Skanzen, amit 2000 Ft ellenében megnézetünk, de a Krisna-tudat központjaiból nem szabadna ilyesféle látványosságot csinálni. Itt ingyen kellene oktatni az Isten tudományát. Ingyen kellene szolgáltatni minden ember számára a Krisna-tudat evangéliumát. Szóval sajnálatos, de a Völgy nem tisztességes módon tartja el magát. 

Azt mondják, hogy az ott megtermelt zöldségekből, gabonából, gyümölcsből élnek. Hát a valóságtól ez messze van. Valami kirakat tevékenység az működik, de nagyon sok mindent vásárolnak. Ez más téma. Szóval, jó lenne ha a vezetőség felismerné, hogy nem helyes, amit csinálnak.

Amikor lent laktam a farmén, és utána is azt vettem észre, hogy a közösséget jobban érdekli már az artha és a khama, azaz a jólét, a vagyon, a gazdálkodás, a pozíció, a státusz. Ezekre való törekvés, az anyagias felfogás, a materialista kalkulációk, hogy pl. a Búcsú hogy éri meg; nitya-seva banki ügyletek és stb, ezek mind-mind itt tartanak az anyagi világban. Ez nem a tiszta bhakti-yoga útja, amit a könyvekben tanít az Acarya. Hol van már itt az anya-abilasita sunyam???? Most karmik vagyunk, vagy bhakták...?

Hát igen, pénz nélkül ne is akarjá' semmit. Krisna-tudat ingyen??? Hol élsz te???