Vegán-Krisna-tudat. Az elhajlás nyomai

Hogyan válik a vegán-hívő erőszaktevővé?

Ismét téma " a nem iszom tejet, csak farmosat" mizéria (láttam a videót erről). A bolti tejet elnevezték "Vér-tejnek". Ez egy kitalált kifejezés Sivarama swamitól, aki Magyar körökben propagálja, hogy ha boltból iszol tejet, akkor nem is vagy jó bhakta.


Ennek a személetnek káros következményei is vannak: bhakták, akik csak ahimsa-tejet isznak (szintén kitalált kifejezés), azok valahol megvetik, lenézik a bolti tejet ivó bhaktákat, vagy az ilyen bhakták akik csak bolti tejhez jutnak hozzá akár bűntudatot is érezhetnek emiatt, de akárhogy is legyen, ez a vegán/vega étkezés szükségtelenül megosztja a közösséget. 

A közösség étkezési szokásain alapuló megosztás mindenképpen helytelen. Minek olyan új szabályokat bevezetni, amit a bhakták nagy része úgy sem tudna betartani és az ilyen szabálynak egyébként sincs semmi alapja? Az új személet rossz érzetet kelt azokban, akik szeretnének tiszta tejet inni, és nem akarnak részt venni a tehénmészárlásban, de nem tudják az ilyen fajta tejivásra vonatkozó szabályt betartani, még akkor sem, ha a Gurujuk ezt tanítja, hogy ez így jó. Szóval igazán nincs kedvező hatása ennek a vegánozásnak.

Ha picit ragaszkodsz az alapokhoz, akkor nem veszed be ezeket a vegán konyha újításokat. amennyiben Srivarama swamit tényleg érdekli a közösségében uralkodó harmónia, akkor minek teremt egy ilyen szükségtelen helyzetet a bhakták körében? Miért sugallja a panellakó,városi  bhaktának azt, hogy bűnös vértejivó? Mire jó ez? Mire jó ez az új a-vaisnava konyhakultúra?  Mi értelme van ennek az egésznek? Ennyire ráérünk uraim?

Ez csak az egyik oldala a dolognak. A másik: filozófiailag sem állja meg a helyét a vegán Krisna-hívő álláspont. 

Ilyenre nincs példa, Srila Prabhupada sosem tanított ilyet, hogy vértej, meg „légy vegán”; hogy tej és tej között lenne-e különbség és, hogy legyen vegán praszadam, A Murtik is vegán mód étkezzenek (mégis mivel fürdetik akkor reggelente a Murtikat? Gabonatejjel? A Murtik számára ghível kell főzni!!! Hogy teszik elégedetté anélkül az urat? Tudom, fagyasztott tej, de ez máris nem tiszta. Szóval vannak gondok.) .
Ilyenről Srila Prabhupad az alapító egy árva szót sem beszélt, pedig a templomok legtöbbje bolti tejet ajánlott az oltárokon, liter számra. Jelezem, hogy nekünk Srila Prabhupad az, aki lefektette a gyakorló bhaktákra vonatkozó szabályokat, elveket, és azt kell követni!  (bizony a követéssel más esetben is gondok vannak).

S elérkeztünk egy lényeges ponthoz: Srila Prabhupad a legmagasabb rendű ahimsa elvre oktatta a vaisnavákat és nyilván tudta, hogy hogyan bánnak a világban a tehenekkel, de Ő nem változtatott, hanem kimutatta a tehenek iránti kegyét és meghagyta, hogy a tejüket ajánlják fel Krisnának. Így a tehenek következő életükben bhakták is lehetnek és folytathatják a szolgálatukat. Ezt sokan nem értik.

Régebbek, mikor szerzetesként éltem, a templom tejgazdaságból vette a tejet és ajánlották a murtinak és bent a bhakták azt beszéltük, hogy milyen szerencsések azok a tehenek, hogy tejüket Sri Sri Dayal Nitay Vijaya Gaurangának ajánlják és ezáltal a tehenek is fejlődnek, addig is ajnata sukritit végeznek még ha a karmi emberek le is vágják őket, . Úgy segítesz a teheneken a legjobban, ha megmented a lelküket.
Ki nem mentheted őket a halál torkából. A szerencsétlen helyzetbe jutott teheneken pedig nem segítesz azzal, hogy megtagadod a tejüket, egy vaisnava nem tesz ilyet. Ha mégis így teszel, azzal megfosztod az ajnata sukriti végzésének lehetőségétől. Így is, úgyis megölik őket. Meg kell szerezni a tejüket és fel kell ajánlani Krisnának –más esélyük nincs!   Legyél te az egyetlen esélyük! Ajánld fel a tejüket és mentsd meg őket!!! Ne add fel a tejivást valami hazugság miatt mert az nem méltó a vaisnavák számára!  Inkább azt kövesd amit Srila Prabhupada tanított, . Ragaszkodj az Acaryához és ne "hajolj" el!

Azzal, ha magukra hagyod a szerencsétlen balsorsra jutott teheneket, ugyanúgy kegyetlenséget hajtasz végre, de ha bhakta vagy, azelőbbiekben említett módon segítesz rajtuk és lehetsz kegyes hozzájuk. Valójában úgy válhatsz kegyetlenné, ha elutasítod a tejét: meg van a lehetőséged, hogy a tejét odaadd Krisnának, de te erőszakot követsz el ellene, mert a lelkét nem mented meg. Szóval valójában, ha azt vesszük, az MKTHK az erőszak útjára lépett ezzel a vegánsággal. 

Sokan nem értik, hogy miért kell inni tejet és Srila Prabhupad miért javasolta a tejivást. A könyveiben is több helyen felszólítja a bhaktákat, hogy igyanak sok-sok tejet, hogy a szürke agyálomlányuk fejlődjön, mert a tej az a folyékony transzcendentális tudás. Nem szabad feladni! A démonk véleményére pedig nem szabad adni, akik a tejet becsmérlik már a teremtés óta.!
Másik megközelítés: A yukta-vairāgya elvet biztos ismerjük. Minden kapcsolatban van Krisnával és össze is kell kapcsolni vele mindent. A tej, az tej minden esetben. Egy szerencsétlen, vagy szerencsés tehéntől származik attól még az tej. Ha ezzel gond lenne, Srila Prabhupad biztosan mondott volna valamit erről.

Ha Félsz a visszahatásoktól, mert megveszed a tejet, akkor ajánld fel Krisnának!   Érdekes, hogy az  utca bűnös emberétől a bűnös munkájának a gyümölcsét azt meg elkéred tőle, mert akkor az megtisztul ha azt a pénzt lefoglalod az Úr szolgálatában, de a tej az már nem tisztul meg???   Na, mindegy.

Szóval, korábban Srila Prabhupada a tejhez viszonyuló személete évtizedekig megállta a helyét, és most meg kiderülne, hogy rossz volt az egész felfogás?  Ostobaság lenne ilyet mondani, de az újítással ezt üzenik. Gyakorlatilag Srila Prabhupad felé is kimondják az új étkezési kultúra bevezetésével, hogy Ő hibázott és “én jobban ismerem” a karma működését.

Nonszensz ez a vega-vegán bolondság. Ez is egy elhajlás és így apránként a Krisna-tudatot át lehet alakítani egy ezoterikus indiai kulturális new-age klubbá. A szerencsételenk, és mudhák meg követik. Milyen sajnálatos ez…mikor lesz ébredés itt…?

Amit nagyon fontos megemlíteni. Nem az étkezésünket kell megváltoztatni! A Krinsa-Tudatnak nem ez a missziója, hogy a Kali-yuga korszakának a nyomására a Vaisnava megváltoztassa az életvitelét, felülírja a Murti-imádat szabályait stb. A világot kell megváltoztatni és így lesz boldogság és boldogak lesznek a tehenek is! 

A Krisna-tudat mutatja meg, hogy milyen finomakat lehet főzni ghí hozzáadásával. A Krisna-tudat mozgalma mutatja meg, hogyan kell élni, s nem a Kali-yuga vegánjai mondják meg, mi az igazi ahimsa. Ők ezt nem értik. 

Ha a Krisna-tudat népszerűvé válik, akkor a társadalom átszerveződik és a tehenek védelmet fognak kapni. Inkább ezen kell dolgozni,és hogy ez minél hamarabb megtörténjen, de addig folytatni kell a prédikálást és be kell mutatni a Krisna-tudatot a társadalom tisztulása érdekében. Akik meg tévútra vezetik a mozgalmat, hamis egyéni meglátásaikkal, azokat pedig ignorálni kell.




Kadamba Kanan swami

Érdekes még az is, hogy az ISKCON-ban nem egységes ez a vegános újítás hozzáállás. Biztos többen vannak, de ott van Kadamba Kanan swami, aki gyakorlatilag ugyan azt mondja amit én a cikk második felében, hogy a szerencsétlen tehén felé a bahakta tudja a legnagyobb kegyet kimutatni pusztán azzal, hogy a tejét felajánlja Krisnának, s így a tehén lelkileg fejlődik, és végül akár az anyagi létezésből is teljesen meg is mentheti a bhakta, de ha ahimsára hivatkozva megtagadod ezt, az kegyetlenség, mert a kezedben van az anyagi lét szenvedését megszüntető gyógyszer, de te nem élsz vele és ez nem szép dolog. 

Érthető látásmód, de Sivarama swami ezt nem érti és ferdít és inkább hallgat a vegán barátaira, mint a bhaktákra, vagy Srila Prabhupadara, aki az Ő lelki tanítómestere és, akit csak követnie kéne.
Térjünk észhez! Kövessük inkább az Acaryat!!!! Hare Krisna!
Jaya Prabhupad!